Autoverzekering

Via Hopala kan je verschillende autoverzekeringen vergelijken en afsluiten. Zo ben je er steeds zeker van dat je de beste verzekering hebt.

Is een autoverzekering verplicht?

Ja, absoluut. Zonder autoverzekering rondrijden kan je een boete of gevangenisstraf opleveren. Al sinds 1992 verplicht de overheid elke chauffeur om minstens een BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) verzekering af te sluiten voordat die met zijn auto gaat rijden. We zeggen minstens omdat je die zelf nog kan uitbreiden, zoals we verder in dit artikel uitleggen. De verzekering zelf dekt zowel de materiële als lichamelijke schade aan een ander wanneer jij een ongeval veroorzaakt. Let hier wel op dat de verzekering alleen jou persoonlijk dekt. Als je je vrouw, vriend of andere kennis met je auto laat rijden en ze veroorzaken een ongeval zijn ze dus niet verzekerd.

Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

De drie belangrijkste autoverzekeringen is de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA), mini-omniumverzekering en omniumverzekering. Het grote verschil tussen de drie verzekeringen is welke schade gedekt wordt bij een ongeval:

 • BA autoverzekering: Een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) is een basisverzekering. Het is dan ook verplicht om minimaal deze te nemen. Deze verzekering dient om schade te vergoeden bij een andere wagen als jij in fout bent.
 • Omnium verzekering: Een omnium verzekering is simpel gezegd een uitbreiding van je verplichte BA verzekering. In een omnium zit veel meer schade waar je je tegen dekt in het geval van pech. Met deze formule hoef je je geen zorgen te maken wanneer je iets overkomt. Hoeveel en welke risico's het bevat, verschilt van verzekeraar. De grootste risico's waarvoor je gedekt bent zijn de volgende: schade door brand, diefstal, glasbreuk en eigen schade aan de wagen.
 • Mini-omnium verzekering: Mini-omnium is een kleinere versie van een Omniumverzekering en dekt dus minder schade. Concreet volgt het dezelfde lijnen als de omnium, maar beperkt zich tot ongevallen waar niemand verantwoordelijk voor is of waarbij de daders onbekend blijven.  

Naast bovenstaande autoverzekeringen zijn er ook nog 3 andere verzekeringen die je het leven eenvoudiger maken na een ongeval, conflict, overtreding of pech met de auto:

 • Rechtsbijstand: afhankelijk van de formule rechtsbijstand die je kiest, zal deze verzekering je bijstaan na een ongeval, in een contractueel geschil, bij een strafrechtelijke verdediging en tal van andere zaken die voor jou op administratief en financieel vlak zware gevolgen kunnen hebben.
 • Pechverhelping: Krijg je pech met je wagen? Ben je het slachtoffer van een ongeval? Een mechanisch defect herstellen, is niet altijd eenvoudig. Met een verzekering ‘bijstand voertuigen’ komt de pechverhelping ter plaatse of helpt je met het slepen van het voertuig bij panne of een ongeluk. In sommige contracten wordt ook een vervangwagen voorzien.
 • Bestuurdersverzekering: bij een ongeval in fout ben je als bestuurder niet goed beschermd. Een bestuurdersverzekering zal je niet enkel beschermen tegen lichamelijke schade, maar ook tegen mogelijk inkomensverlies bij een blijvende (of tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.

Wat kost een autoverzekering

Weet je in welke mate je verzekerd wil worden? Dan wil je nu wellicht weten hoeveel het je in totaal zal kosten. Een exacte prijs kunnen we je helaas niet geven. Dat hangt namelijk vooral af van welke verzekeraar en welke verzekering je kiest. Als je de minimum BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) neemt, zal je een stuk minder betalen dan wanneer je een omnium of mini-omnium aanschaft.

Naast de schadedekking zijn volgende factoren het belangrijkst bij het bepalen van de prijs van een autoverzekering:

 • Leeftijd: Verzekeraars gaan er vanuit dat hoe jonger de bestuurder is, hoe meer kans er op een ongeval is. Daardoor is een autoverzekering duurder voor jonge bestuurders.
 • Woonplaats: Wanneer je in een drukke stad woont, waar meer verkeer is dan in een dorp, zal de premie die je moet betalen voor je autoverzekering hoger zijn. De kans dat er iets gebeurt in een stad is namelijk groter dan in een dorp.
 • Vermogen en gewicht van de auto: Hoe groter het vermogen van je wagen, hoe meer je moet betalen voor je premie. Auto's met een groter vermogen zijn natuurlijk heel wat krachtiger en kunnen meer schade veroorzaken dan bescheiden stadswagens.
 • Aantal kilometers per jaar: Probeer eens stil te staan bij het aantal kilometers die je aflegt op een jaar. Rij je jaarlijks veel met de auto? Eerder lange afstanden dan korte? Dan zal je premie hoger zijn. Sommige verzekeraars geven je een korting als je minder dan 10.000 kilometers per jaar rijdt.
 • Schadeverleden: Verzekeraars bekijken steeds hoeveel schadegevallen je hebt gehad in het verleden. Hoe meer ongevallen je hebt gehad, hoe hoger je premie zal zijn.
 • Betalingstermijnen: Indien je je verzekeringspremie jaarlijks betaalt, kan het zijn dat je minder betaalt dan als je deze maandelijks of driemaandelijks zou betalen.

Hoe vind ik de beste autoverzekering?

Een autoverzekering hangt altijd af van jou situatie. Het beste wat je kan doen is verschillende verzekeringen vergelijken om zo de beste keuze te maken. Via hopala.be kan je eenvoudig verschillende verzekeringen vergelijken zodat je zeker bent dat je de juiste beslissing maakt. Je krijg steeds een aantal voorstellen op maat na het vergelijken van 15 verschillende verzekeraars.

Hopala vergelijkt steeds 15 verschillende verzekeraars

Je in een opslag zien hoeveel elke verzekering kost, welke schadegevallen gedekt zijn en wat huidige klanten van de autoverzekering vinden.

Waar sluit ik af?

Als je alle keuzes hebt gemaakt, is het tijd om de verzekering officieel af te sluiten. Ook hier zijn er verschillende opties die je kan nemen. Je kan langsgaan bij een verzekeringskantoor of eenvoudig online je verzekering afsluiten.

Als je premie berekend is en je gaat akkoord, teken je de documenten. Je verzekeraar zal je je 'Groene kaart' bezorgen (vaak niet op dezelfde dag) die bewijst dat je rondrijdt met een verzekering. Deze kaart vermeldt de belangrijkste gegevens die je ook  moet invullen op het schadeformulier indien je bij een ongeval betrokken raakt. Vanaf je deze kaart hebt, ben je officieel gedekt en is het grootste werk voorbij.