Autoverzekering vergelijken en afsluiten

Heb je net een nieuwe auto gekocht of wil je misschien van verzekering veranderen omdat hij te duur is of niet de juiste schade dekt? Via Hopala kan je je autoverzekering vergelijken en afsluiten, geheel online!

Waarom autoverzekeringen vergelijken?

Door autoverzekeringen te vergelijken kan je eenvoudig terugvinden welke verzekering het beste bij je past. Een BA-verzekering is bijvoorbeeld wettelijk verplicht en ook de minimumverzekering voor een auto. Ondanks dat deze verzekering een basisverzekering is, is er een verschil in prijs en inhoud tussen verschillende verzekeraars. De verschillende verzekeraars kiezen zelf welke prijs ze hanteren en welke extra’s ze toevoegen aan hun BA-verzekering.

Bij een omnium en mini omniumverzekering is het contrast nog groter. Doordat dit meer uitgebreide verzekeringen zijn, verschillen de verzekeringen nog meer qua prijs en inhoud.

Ook is het zo dat sommige verzekeringsmaatschappijen zich richten op een bepaald deel van de bevolking, bijvoorbeeld 45-plussers, waardoor je als jonge bestuurder veel meer bij deze maatschappij zal betalen dan bij andere verzekeraars. Hieronder gaan we dieper op in welke factoren meespelen bij een autoverzekering vergelijken.

Wanneer je autoverzekeringen vergelijkt zijn er drie zaken die belangrijk: dekking, premie en klantenervaringen.

De dekking van autoverzekeringen vergelijken

De schade die een autoverzekering dekt, hangt af van welke soort van verzekering je neemt: Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA), mini-omnium of omnium. Het grote verschil tussen de drie verzekeringen is welke schade gedekt wordt na een ongeval:

 • BA-verzekering: een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) is een basisverzekering. Deze verzekering moet je verplicht afsluiten, want die vergoedt de schade aan andere partijen als jij een ongeval hebt veroorzaakt.
 • Omniumverzekering: via deze verzekering bescherm je je voertuig maximaal. Met deze formule hoef je je dus geen zorgen te maken wanneer je iets overkomt. Welke risico’s verzekerd zijn of voor welke bedragen, verschilt van verzekeraar. De grootste risico's waarvoor je gedekt bent zijn de volgende: schade door brand, diefstal, glasbreuk en eigen schade aan de wagen.
 • Mini-Omniumverzekering: dit is een beperktere versie van een omniumverzekering en dekt dus minder schade. Concreet volgt het dezelfde lijnen als de omnium, maar beperkt zich tot ongevallen waar niemand verantwoordelijk voor is of waarbij de daders onbekend blijven.

Naast bovenstaande autoverzekeringen zijn er ook nog de aanvullende verzekeringen die je het leven eenvoudiger maken na een ongeval, conflict, overtreding of pech met de auto:

 • Rechtsbijstand: afhankelijk van de formule rechtsbijstand die je kiest, zal deze verzekering je bijstaan na een ongeval, in een contractueel geschil, bij een strafrechtelijke verdediging en tal van andere zaken die voor jou op administratief en financieel vlak zware gevolgen kunnen hebben.
 • Pechverhelping: Krijg je pech met je wagen? Ben je het slachtoffer van een ongeval? Een mechanisch defect herstellen, is niet altijd eenvoudig. Met een verzekering ‘bijstand voertuigen’ komt de pechverhelping ter plaatse of helpt je met het slepen van het voertuig bij panne of een ongeluk. In sommige contracten wordt ook een vervangwagen voorzien.
 • Bestuurdersverzekering: bij een ongeval in fout ben je als bestuurder niet goed beschermd. Een bestuurdersverzekering zal je niet enkel beschermen tegen lichamelijke schade, maar ook tegen mogelijk inkomensverlies bij een blijvende (of tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.

De premie van autoverzekering vergelijken

De premie of prijs voor een autoverzekering wordt voornamelijk naast de dekking bepaald door volgende factoren :

 • Leeftijd en jaren rijervaring: hoe jonger je bent of hoe minder jaren rijervaring, hoe hoger de premie zal zijn omdat het risico op een ongeval ook hoger ligt.
 • Woonplaats: Wanneer je in een drukke stad woont, waar meer verkeer is dan in een dorp, zal de premie die je moet betalen voor je autoverzekering hoger zijn. De kans dat er iets gebeurt in een stad is namelijk groter dan in een dorp.
 • Vermogen en gewicht van de auto: Hoe groter het vermogen van je wagen, hoe meer je moet betalen voor je premie. Auto's met een groter vermogen zijn natuurlijk heel wat krachtiger en kunnen meer schade veroorzaken dan bescheiden stadswagens.
 • Aantal kilometers per jaar: Probeer eens stil te staan bij het aantal kilometers die je aflegt op een jaar. Rij je jaarlijks veel met de auto? Eerder lange afstanden dan korte? Dan zal je premie hoger zijn. Sommige verzekeraars geven je een korting als je minder dan 10.000 kilometers per jaar rijdt.
 • Schadeverleden: Verzekeraars bekijken steeds hoeveel schadegevallen je hebt gehad in het verleden. Hoe meer ongevallen je hebt gehad, hoe hoger je premie zal zijn.
 • Betalingstermijnen: Je kan het totaalbedrag van je premie verlagen door te kiezen voor een eenmalige, jaarlijkse betaling in plaats van meer gespreid te betalen.

Klantenervaringen over autoverzekeringen vergelijken

Wat autoverzekeringen vergelijken zo uniek maakt op Hopala is dat je naast de premie en dekking ook in een oogopslag kan zien wat andere mensen van hun verzekeringen vinden. Net zoals je op coolblue of bol.com reviews kan terugvinden over producten kan je dat ook op Hopala, maar dan over autoverzekeringen.

Bepaalt mijn bonus-malus hoeveel ik betaal voor mijn autoverzekering?

De bonus-malus is een cijfer van 0 tot 22 dat verzekeraars gebruiken om de rijvaardigheid van een bestuurder uit te drukken. Hoe lager je bonus-malus, hoe rijvaardiger je bent... althans volgens verzekeraars. Je bonus-malus bepaalt in grote mate de premie die je betaalt voor je autoverzekering, zowel voor het gedeelte Burgerlijke Aansprakelijkheid als ook voor een Omnium. Maar niet bij alle verzekeraars…

Er zijn veel kleine verschillen tussen verzekeraars in de berekeningswijze van de bonus-malus alsook in de mate dat deze bonus-malus je premie bepaalt. Sommige verzekeraars gebruiken de bonus-malus zelfs helemaal niet meer en baseren zich vooral op het aantal schadevrije jaren opgebouwd in de laatste 5 jaren. Het schadeattest vormt hiervan het bewijs. Deze verschillen in berekeningswijze en in het gebruik van de bonus-malus tussen de verzekeraars kunnen voor jouw specifieke situatie wel een grote invloed hebben op de uiteindelijke premie die je zal betalen.

Ik heb een nieuwe autoverzekering op het oog en wil overstappen, kan dit zomaar?

Een verzekeringscontract voor een auto loopt steeds voor 1 jaar. Indien je wilt overstappen naar een andere verzekering moet je ten laatste 3 maand voor de vervaldag van je autoverzekering je opzeg geven. Er zijn echter nog een paar uitzonderingen waardoor je alsnog kan overstappen op korte termijn:

 • Premieverhoging: wanneer je verzekering duurder wordt heb je recht om deze op te zeggen. Je kan dit zien wanneer je een factuur krijgt en uiteraard proberen de meeste verzekeraars dit in de kleine lettertjes te verwerken - goed lezen dus!
 • Veranderen van wagen: verkoop je je oude wagen en koop je een andere aan? Dan kan je een je de verzekering voor je oude wagen opzeggen en een nieuwe afsluiten voor je nieuwe wagen.

Welke autoverzekeringen kan ik vergelijken?

Via Hopala kan je momenteel verzekeringen vergelijken van 15 verschillende verzekeraars. Doordat Hopala een connectie heeft met de prijsmodules van de verzekeraars kan je steeds op maat van jouw situatie de verschillende autoverzekeringen vergelijken.

De verzekeraars die Hopala vergelijkt

Hoe werkt dat, autoverzekering vergelijken (en/of afsluiten)?

Een online verzekering vrijblijvend vergelijken en/of eventueel ook afsluiten verloopt super simpel. Je doorloopt deze stappen:

 1. Je vult onze online tool in. We stellen je vragen over je rijgedrag (aantal kilometers per jaar, hoeveel jaar rijbewijs…) en gegevens over jouw wagen.
 2. Eens een verzekering gekozen, mailen we jou of bellen we jou op.
 3. Wij nemen de administratieve rompslomp van een overstap naar een andere verzekeraar van jou over.
 4. Je bevestigt jouw bestelling in je persoonlijke klantenzone van Hopala.
 5. Je bent nu officieel klant bij Hopala en jouw auto is verzekerd. Heb je een vraag of was je betrokken bij een ongeval? Hopala regelt alles met de verzekeraar en verdedigt jouw belangen in gevallen van discussies.
 6. Je kan altijd je verzekering vergelijken en jaarlijks de voordeligste kiezen, zodat je elk jaar mogelijk wat meer bespaart.

Twijfel dus niet langer en weet binnen 5 minuten welke de beste autoverzekering is voor jou.