BA Verzekering

Je autoverzekering beleven begint hier!

Autoverzekering Simulatie
zorgeloos
transparant
makkelijk
Als onafhankelijke makelaar begeleidt Hopala jou doorheen het hele verzekeringsproces.
Van vergelijken tot afsluiten, van opvolgen tot afhandelen van schade.
Telkens op dezelfde zorgeloze, transparante en makkelijke manier.  

Wat is een BA autoverzekering

De wetgever verplicht je om een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) te nemen voor je auto, moto, bestelwagen,... Deze verzekering zal in jouw plaats de materiële en lichamelijke schade aan derden betalen als je in fout bent bij een ongeval. Zo is iedereen er zeker van dat wanneer iemand anders een ongeval veroorzaakt hij vergoedt zal worden.

De overheid heeft wettelijk vastgelegd wat de BA Auto minimaal moet inhouden. Op dat vlak zijn er dus geen grote verschillen. Het onderscheid zit vooral in de manier waarop je premie evolueert (bonus-malus of schadevrije jaren) en in mindere mate in de bijkomende dekkingen zoals een vervangwagen of takelen na een ongeval.

De BA is een basisverzekering, dus de dekking bij een ongeval is niet uitgebreid. Naast de BA autoverzekering zijn er nog andere verzekeringen zoals een mini omnium en omnium. Volgende tabel geeft een overzicht van het verschil in dekking per verzekering.

Welke schade dekt een BA autoverzekering

De BA autoverzekering is een basisverzekering, dus de dekking bij een ongeval is niet uitgebreid. Naast de BA autoverzekering zijn er nog andere verzekeringen zoals een mini omnium en omnium. Volgende tabel geeft een overzicht van het verschil in dekking per verzekering.

Vergelijk dekking
BA
MINI OMNIUM
Omnium
BA
Mini Omnium
Full Omnium
BA
Schade aan derden
mini omnium
Brandschade
-
Glasbreuk
-
Diefstal
-
Schade door natuur
-
Omnium
Eigen schade
-
-

Wanneer volstaat een BA autoverzekering?

De BA autoverzekering is wettelijk verplicht, maar biedt de kleinste dekking zoals je kan zien in de tabel hierboven. In het algemeen kiezen mensen met een al iets oudere wagen  meestal voor een BA omdat een omnium bij schade alleen maar uitbetaalt aan de ‘werkelijke waarde’ van de auto. Ook mensen die weinig kilometers per jaar rijden, kiezen vaak voor een BA autoverzekering.

Jij bent uiteraard het best geplaatst en vrij te kiezen welke autoverzekering het best bij je past.

Wat als ik deze verzekering niet wil afsluiten?

Aangezien de BA verzekering voor je auto wettelijk verplicht is, bega je een misdrijf wanneer je op de baan bent en deze verzekering niet hebt. Hierdoor kan je strafrechtelijk vervolgd worden en hoge boetes krijgen.

Wanneer je geen verzekering hebt en een ongeval veroorzaakt, zal alle schade uit eigen zak moeten vergoeden aan de tegenpartij.

Indien je een omnium of mini omnium wilt afsluiten dan heb je ook altijd een BA nodig. Deze zit bij bijna alle verzekeraars in de prijs van de omnium of mini omnium vervat.

Hoeveel kost een BA autoverzekering?

In tegenstelling tot een mini omnium en omnium hangt de prijs van een BA verzekering niet af van de waarde van jouw auto.  De gemiddelde prijs van een BA autoverzekering auto bedroeg €318 in 2017. Er zijn een aantal factoren die de prijs van de BA autoverzekering bepalen:

  • Leeftijd en jaren rijervaring: hoe jonger je bent of hoe minder jaren rijervaring, hoe hoger de premie zal zijn omdat het risico op een ongeval ook hoger ligt.
  • Woonplaats: Wanneer je in een drukke stad woont, waar meer verkeer is dan in een dorp, zal de premie die je moet betalen voor je autoverzekering hoger zijn. De kans dat er iets gebeurt in een stad is namelijk groter dan in een dorp.
  • Vermogen en gewicht van de auto: Hoe groter het vermogen van je wagen, hoe meer je moet betalen voor je premie. Auto's met een groter vermogen zijn natuurlijk heel wat krachtiger en kunnen meer schade veroorzaken dan bescheiden stadswagens.
  • Aantal kilometers per jaar: Probeer eens stil te staan bij het aantal kilometers die je aflegt op een jaar. Rij je jaarlijks veel met de auto? Eerder lange afstanden dan korte? Dan zal je premie hoger zijn. Sommige verzekeraars geven je een korting als je minder dan 10.000 kilometers per jaar rijdt.
  • Schadeverleden: Verzekeraars bekijken steeds hoeveel schadegevallen je hebt gehad in het verleden. Hoe meer ongevallen je hebt gehad, hoe hoger je premie zal zijn.
  • Betalingstermijnen: Je kan het totaalbedrag van je premie verlagen door te kiezen voor een eenmalige, jaarlijkse betaling in plaats van meer gespreid te betalen.
BA Verzekering berekenen