BA Verzekering

Wat is een BA autoverzekering

De wetgever verplicht je om een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) te nemen voor je auto, moto, bestelwagen,... Deze verzekering zal in jouw plaats de materiële en lichamelijke schade aan derden betalen als je in fout bent bij een ongeval. Zo is je vermogen beschermd als een slachtoffer een schadevergoeding eist voor materiële en/of lichamelijke schade.

De overheid heeft wettelijk vastgelegd wat de BA Auto verzekering minimaal moet inhouden. Op dat vlak zijn er dus geen grote verschillen. Het onderscheid zit vooral in de manier waarop je premie evolueert (bonus-malus of schadevrije jaren) en in mindere mate in de bijkomende dekkingen zoals een vervangwagen of takelen na een ongeval.

Welke schade dekt een BA autoverzekering

De BA autoverzekering is een basisverzekering, dus de dekking bij een ongeval is niet uitgebreid. Naast de BA autoverzekering zijn er nog andere verzekeringen zoals een mini omnium en omnium. Volgende tabel geeft een overzicht van het verschil in dekking per verzekering.

Vergelijk
Dekking

Mini-Omnium

Aanvragen

Omnium

Aanvragen
BA

Schade aan derden

MINI-OMNIUM

Brandschade

-

Glasbreuk

-

Diefstal

-

Schade door natuur

-

OMNIUM

Eigen schade

-

-

DEKKING

Schade aan derden

Brandschade

-

Glasbreuk

-

Diefstal

-

Schade door natuur

-

Eigen schade

DEKKING

Schade aan derden

Brandschade

Glasbreuk

Diefstal

Schade door natuur

Eigen schade

-

DEKKING

Schade aan derden

Brandschade

Glasbreuk

Diefstal

Schade door natuur

Eigen schade

Wanneer is een BA autoverzekering voldoende

De BA autoverzekering is wettelijk verplicht, maar biedt de kleinste dekking zoals je kan zien in de tabel hierboven. In het algemeen kiezen mensen met een al iets oudere wagen  meestal voor een BA omdat een omnium bij schade alleen maar uitbetaalt aan de ‘werkelijke waarde’ van de auto. Ook mensen die weinig kilometers per jaar rijden, kiezen vaak voor een BA autoverzekering.

Jij bent uiteraard het best geplaatst en vrij te kiezen welke autoverzekering het best bij je past.

Hoeveel kost een BA autoverzekering

In tegenstelling tot een mini omnium en omnium hangt de prijs van een BA verzekering niet af van de waarde van jouw auto.  De gemiddelde prijs van een BA autoverzekering auto bedroeg €318 in 2017. Er zijn een aantal factoren die de prijs van de BA autoverzekering bepalen:

  • Leeftijd en jaren rijervaring: hoe jonger je bent of hoe minder jaren rijervaring, hoe hoger de premie zal zijn omdat het risico op een ongeval ook hoger ligt.
  • Woonplaats: Wanneer je in een drukke stad woont, waar meer verkeer is dan in een dorp, zal de premie die je moet betalen voor je autoverzekering hoger zijn. De kans dat er iets gebeurt in een stad is namelijk groter dan in een dorp.
  • Vermogen en gewicht van de auto: Hoe groter het vermogen van je wagen, hoe meer je moet betalen voor je premie. Auto's met een groter vermogen zijn natuurlijk heel wat krachtiger en kunnen meer schade veroorzaken dan bescheiden stadswagens.
  • Aantal kilometers per jaar: Probeer eens stil te staan bij het aantal kilometers die je aflegt op een jaar. Rij je jaarlijks veel met de auto? Eerder lange afstanden dan korte? Dan zal je premie hoger zijn. Sommige verzekeraars geven je een korting als je minder dan 10.000 kilometers per jaar rijdt.
  • Schadeverleden: Verzekeraars bekijken steeds hoeveel schadegevallen je hebt gehad in het verleden. Hoe meer ongevallen je hebt gehad, hoe hoger je premie zal zijn.
  • Betalingstermijnen: Je kan het totaalbedrag van je premie verlagen door te kiezen voor een eenmalige, jaarlijkse betaling in plaats van meer gespreid te betalen.

Benieuwd hoeveel een BA autoverzekering kost? Vul hier een paar vragen in en krijg direct een gepersonaliseerd overzicht.