Omnium Verzekering

Je autoverzekering beleven begint hier!

Autoverzekering Simulatie
zorgeloos
transparant
makkelijk
Als onafhankelijke makelaar begeleidt Hopala jou doorheen het hele verzekeringsproces.
Van vergelijken tot afsluiten, van opvolgen tot afhandelen van schade.
Telkens op dezelfde zorgeloze, transparante en makkelijke manier.  

Wat is een omnium verzekering

De omnium verzekering biedt de ruimste bescherming voor schade aan je auto. De omnium verzekering is vaak het interessantst voor auto’s tot 3 à 4 jaar. In die eerste vier jaar heeft jouw wagen nog een aanzienlijke waarde. Erna kan je overstappen naar een mini-omnium.

Welke schade dekt een omnium autoverzekering

De omnium verzekering is de meest uitgebreide verzekering voor een auto. Dit zorgt er ook voor dat je voor alle schadegevallen gedekt bent. Hieronder krijg je een overzicht van de soorten schaden die de omnium verzekering dekt.

Vergelijk dekking
BA
MINI OMNIUM
Omnium
BA
Mini Omnium
Full Omnium
BA
Schade aan derden
mini omnium
Brandschade
-
Glasbreuk
-
Diefstal
-
Schade door natuur
-
Omnium
Eigen schade
-
-

Wanneer is een omnium verzekering voor jou geschikt?

Een omnium verzekering wordt meestal afgesloten voor wagens die net nieuw zijn. Ook mensen die nog een autolening hebben lopen, kiezen vaak een omnium. De omnium verzekering is de meest uitgebreide verzekering en dekt dus ook schade aan eigen wagen wanneer je zelf in fout bent.

Indien je wagen al ouder is, kan het slimmer zijn om geen omnium te nemen aangezien de schade vergoed wordt aan de ‘werkelijke waarde’ van je wagen en niet aan de aankoopprijs. Uiteindelijk heb jij altijd de keuze welke verzekering je wil afsluiten.

Heeft een omnium verzekering een franchise of vrijstelling?

Bij een omnium verzekering wordt er altijd van een franchise of vrijstelling gebruik gemaakt. Dit is het bedrag dat je uit eigen zak moet betalen bij schade. Dit bedrag wordt altijd afgesproken bij het afsluiten van de verzekering en bepaalt ook deels de prijs .

Stel dat je een ongeval hebt en de schade wordt vastgesteld op €2000 dan zal je bij een vrijstelling van €200 zelf €200 moeten betalen en neemt de verzekering de resterende €1800 voor zijn rekening.

De Engelse vrijstelling is een vast bedrag. Net zoals bij de klassieke franchise dus. Als de schade hoger is dan het bedrag van de Engelse franchise, dan wordt de schade volledig terugbetaald door je autoverzekering. Jij betaalt op dat moment dus geen cent uit eigen zak. Zijn de herstellingskosten daarentegen gelijk of lager dan het bedrag van de Engelse vrijstelling? Dan moet je zelf volledig opdraaien voor de herstellingskosten. Je polis komt op dat moment dus niet tussenbeide.

Hoe wordt schade vergoed bij een omnium verzekering

Indien je een omnium verzekering hebt, wordt de kost om de schade te herstellen vergoed. Er is echt een uitzondering: wanneer de kost van de schade groter is dan de waarde van je wagen. Daar is het belangrijk te weten hoe je verzekering je auto waardeert, want dit kan verschillende duizenden euro’s schelen.

  • Aangenomen of overeengekomen waarde. Hier is de cataloguswaarde de basis. Volgens een afgesproken formule wordt de waarde van je auto bepaald. Meestal daalt de waarde van je auto na een aantal maanden met een bepaald percentage. Is je auto meer dan 5 jaar oud, dan gebeurt de vergoeding na een ongeval, bijna altijd op basis van de berekening van een expert (werkelijke waarde).
  • Vervangingswaarde of geherwaardeerde aangenomen waarde. Deze formule werkt zoals de aangenomen of overeengekomen waarde, maar de catalogusprijs wordt verhoogd met 5 of 10% zodat je bij een totaal verlies een identieke auto kunt kopen, die mogelijk op dat moment duurder is geworden.
  • Werkelijke waarde. De waarde wordt bepaald door een expert. Hoe ouder en hoe meer kilometers op de teller, hoe minder je auto waard is.

Hoeveel kost een omnium verzekering?

Vaak gebruikt de verzekeraar de cataloguswaarde (en de opties) van de auto om de premie van de omnium verzekering te bepalen. Ze houdt geen rekening met kortingen, speciale beursvoorwaarden, de btw,…

Sommige maatschappijen stellen voor de reële waarde van je wagen te verzekeren in plaats van de cataloguswaarde. Deze reële waarde is het bedrag dat je echt hebt betaald en bewezen wordt door de aankoopfactuur. Je zal worden vergoed, maar op een lagere basis dan de cataloguswaarde, omdat er rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld kortingen verleend door de verdeler op het autosalon.

De premie daalt naarmate je voor een hogere vrijstelling kiest (bedrag dat in mindering zal worden gebracht van de vergoeding. Is de schade kleiner dan de vrijstelling dan ontvang je geen vergoeding).

Omnium verzekering berekenen