Autoverzekering

Je autoverzekering beleven begint hier!

Autoverzekering berekenen
zorgeloos
transparant
makkelijk
Als onafhankelijke makelaar begeleidt Hopala jou doorheen het hele verzekeringsproces.
Van vergelijken tot afsluiten, van opvolgen tot afhandelen van schade.
Telkens op dezelfde zorgeloze, transparante en makkelijke manier.  

Onze missie

Bij Hopala bieden we de nieuwe manier om je verzekering te beleven:
zorgeloos, transparant en makkelijk.
Zo definiëren we de nieuwe standaard in verzekeren.

Juiste dekking, juiste prijs

Dankzij onze vergelijkingstool en het advies van onze verzekeringsexperts garanderen we een juiste dekking tegen de juiste prijs, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Digitaal of persoonlijk? Waarom kiezen?

We kiezen op elk moment voor het beste van de twee werelden: digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet.

Schade? Laat dat maar aan ons over!

Ons schadeteam staat garant voor een vlotte schadeafhandeling, zodat jij op beide oren kan slapen.

We laten je niet slapen

Proactief communiceren zit in ons DNA. We maken je wakker op het juiste moment en zorgen ervoor dat je altijd optimaal verzekerd blijft.

Autoverzekering, welke waarborgen zijn er?

Afhankelijk van de leeftijd van je voertuig kan je kiezen uit 3 soorten autoverzekeringen:

  1. Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, of BA Autoverzekering
  2. Kleine omnium, ook wel Mini Omnium genoemd
  3. Omnium, ook wel Full Omnium genoemd

Burgerlijke aansprakelijkheid

De burgerlijke aansprakelijkheid BA of BA autoverzekering is in België wettelijk verplicht en is dus de minimum autoverzekering. Een BA auto dekt alleen stoffelijke schade en lichamelijke schade aan de tegenpartij. Schade veroorzaakt door jezelf aan je eigen auto wordt niet gedekt.

Kleine omnium

BA + kleine omnium (mini omnium) vergoedt schade aan je auto, zolang deze niet door eigen toedoen werd veroorzaakt. De mini omnium vergoedt de schade van brand en diefstal of poging tot diefstal. Daarnaast wordt ook glasbreuk gedekt: een sterretje in een je voorruit wordt vergoed, maar wanneer je zelf bv. een kras maakt op je eigen auto komt de verzekering niet tussen. De mini omnium wordt het vaakst genomen bij voertuigen tussen 4 en 8 jaar oud.

Omnium

BA + omnium of full omnium is de meest uitgebreide verzekering en dekt ook de materiële schade aan je wagen, veroorzaakt door eigen schuld. Meestal geldt er wel een franchise of vrijstelling die je zelf moet betalen. Koop je een jonge of een nieuwe auto? Dan is het aangeraden om te kiezen voor een omnium autoverzekering.

Autoverzekering berekenen

Aanvullende verzekering, welke heb ik nodig?

Een Burgerrechtelijke aansprakelijkheids-, kleine omnium of omniumverzekering dekt alle schade aan de tegenpartij of in het geval van een omniumverzekering ook schade aan je eigen wagen. Er zijn echter nog een aantal risico's of ongemakken waarvoor deze drie verzekeringen je niet zullen helpen. Zo wil je misschien beroep kunnen doen op een wegenwachter als je in panne staat of gratis gebruik kunnen maken van een advocaat bij een flitsboete. Dit is waarom aanvullende dekkingen interessant zijn:

  • Pechbijstand: Krijg je pech met je wagen? Ben je het slachtoffer van een ongeval in België of Europa? Een mechanisch defect herstellen, is niet altijd eenvoudig. Met een verzekering ‘bijstand voertuigen’ komt de pechhulp ter plaatse of helpt je met het slepen van het voertuig bij panne of een ongeluk. In sommige contracten wordt ook een gratis vervangwagen voorzien.
  • Bestuurdersverzekering: Bij een ongeval in fout ben je als bestuurder niet goed beschermd. Een bestuurdersverzekering zal je niet enkel beschermen tegen lichamelijke schade en de medische kosten die hiermee gepaard gaan, maar ook tegen mogelijk inkomensverlies bij een blijvende (of tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.
  • Rechtsbijstand: Afhankelijk van de formule rechtsbijstand die je kiest, zal deze verzekering je bijstaan na een ongeval, in een contractueel geschil, bij een strafrechtelijke verdediging en tal van andere zaken die voor jou op administratief en financieel vlak zware gevolgen kunnen hebben.

Bereken je prijs voor een autoverzekering op maat

Hoeveel kost een autoverzekering?

De prijs van een autoverzekering hangt af van een heel aantal factoren, maar algemeen genomen mag je verwachten dat je premie daalt naarmate je ouder wordt.

Vooral jonge bestuurders betalen een hogere premie voor een autoverzekering. Dit komt omdat verzekeraars het risico hoger inschatten dat een jonge, onervaren bestuurder een auto ongeval zal hebben. Lees de algemene voorwaarden daarom goed door.

Grafiek gemiddelde prijs autoverzekering per leeftijd en dekking

Hoe kan ik de goedkoopste autoverzekering afsluiten?

Vergelijken loont
checkmark

Autoverzekeringen vergelijken loont!

Er bestaat niet zoiets als de goedkoopste autoverzekering. Afhankelijk van jouw profiel kan het zijn dat verzekeraar A goedkoper is dan verzekeraar B. Terwijl dit voor jouw buurman het omgekeerde kan zijn. Zelf een autoverzekering vergelijking maken is dus de boodschap om een goedkope autoverzekering te vinden.
checkmark

Vermogen wagen

Als je een voertuig koopt, houd dan rekening met het vermogen van de wagen. Hoe hoger dit is, hoe duurder je verzekeringspremie zal zijn.
checkmark

Veiligheidssystemen

Veel verzekeraars geven bijkomende korting indien je auto is uitgerust met één of meerdere veiligheidssystemen zoals bijvoorbeeld concentratiehulpsystemen, rijstrookassistent, noodremhulp, ...
checkmark

Goede bestuurders

Goede bestuurders die weinig of geen ongevallen veroorzaken, worden beloond door een lagere premie en krijgen vaak extra kortingen.
checkmark

Jaarlijks betalen autoverzekeringspremie

Je premie jaarlijks betalen is in de meeste gevallen 5% goedkoper dan maandelijks.
checkmark

Erkende herstellers

Sommige autoverzekeraars geven extra kortingen als je er voor kiest om bij schade je auto te laten herstellen bij erkende hersteller.
Vergelijk jouw autoverzekering

Autoverzekering berekenen: welke factoren spelen een rol bij de premieberekening?

Leeftijd

Verzekeraars gaan er van uit dat hoe jonger bestuurders zijn, hoe meer kans op ongevallen ze hebben. Jonge bestuurders betalen daarom altijd meer voor hun autoverzekering.

Zware motor

Veel pk?  Dan ligt de prijs van je verzekering hoger.  Verzekeraars gebruiken trouwens kilowatt (kW) in plaats van paardenkracht (p.k). 1 pk is gelijk aan 0,736 kW.

Woonplaats

Woon je in een grote stad? Dan zal de prijs van je autoverzekering meer zijn dan als je in een dorp zou wonen. De kans op een ongeval is immers groter indien je in een drukke omgeving woont.

Schadeverleden

Het schadeverleden is cruciaal voor het bepalen van de prijs van je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren, des te lager de premie. Verzekeraars bekijken steeds hoeveel ongevallen je in fout hebt gehad de laatste 5 jaar.

Betalingstermijn

Indien je jaarlijks de premie van je verzekering betaalt, krijg je een kleine korting dan wanneer je maandelijks zou betalen.

Kilometers per jaar

Probeer eens stil te staan bij het aantal kilometers die je aflegt op een jaar. Rij je jaarlijks veel met de auto? Eerder lange afstanden dan korte? Dan zal je premie hoger zijn. Sommige autoverzekeraars geven je een lagere premie als je minder dan 10.000 kilometers per jaar rijdt.

Autoverzekering vergelijken

Welke gegevens heb ik nodig om een offerte te berekenen?

Om een offerte voor je autoverzekering online te kunnen berekenen hebben we een aantal gegevens nodig. Deze informatie heeft een invloed op de prijs van jouw autoverzekering, dus probeer het zo correct mogelijk in te vullen. Heb je vragen of hulp nodig? Aarzel niet om ons te contacteren!

Gegevens van je voertuig

Hebben het merk, model en type nodig van je voertuig. Daarnaast moeten we ook weten wanneer het voertuig voor het eerst is ingeschreven.

Gebruik van het voertuig

Gebruik je het voertuig privé en om naar het werk te pendelen, of gebruik je het voor je bedrijf.‍

Jouw gegevens

Je leeftijd en adres.

Jouw rijervaring

De datum vanaf wanneer je met de auto mag rijden en het aantal jaar dat je onafgebroken met de wagen hebt gereden tijdens de laatste 5 jaar.

Schadehistoriek

Heb je een ongeval (in fout) gehad gedurende de afgelopen 5 jaar.

autoverzekering berekenen

Onze verzekeraars

Deze verzekeraars werken samen met Hopala om jou te voorzien van de allerbeste verzekeringen. Klik op een verzekeraar om hun troeven te ontdekken en te lezen wat klanten van hen vinden.

Waarom autoverzekeringen vergelijken?

Door autoverzekeringen te vergelijken kan je eenvoudig terugvinden welke verzekering het beste bij je past en kan je zelf jouw autoverzekering op maat afsluiten. Een burgerlijke aansprakelijkheid BA auto is bijvoorbeeld wettelijk verplicht en ook de minimumverzekering voor een auto. Ondanks dat deze verzekering een basisverzekering is, is er een verschil in prijs en inhoud tussen verschillende verzekeraars. De verschillende verzekeraars kiezen zelf welke prijs ze hanteren en welke extra’s ze toevoegen aan hun BA verzekering.

Bij een volledige omnium en mini omnium verzekering is het contrast nog groter. Doordat dit meer uitgebreide verzekeringen zijn, verschillen de verzekeringen nog meer qua prijs en inhoud.

Ook is het zo dat sommige verzekeringsmaatschappijen zich richten op een bepaald deel van de bevolking, bijvoorbeeld 45-plussers, waardoor je als jonge bestuurder veel meer bij deze maatschappij zal betalen dan bij andere verzekeraars.

Wanneer je autoverzekeringen vergelijkt zijn er drie zaken die belangrijk: dekking, premie en klantenervaringen.

Autoverzekering vergelijken

Veelgestelde vragen

Waarom is het schadeattest zo belangrijk?

Wanneer je een nieuwe autoverzekering afsluit, vraagt de nieuwe verzekeraar de schadeattesten van de laatste 5 jaar voor te leggen. Door dit officieel schadeverleden krijgt de nieuwe verzekeraar een beeld van hoe goed of hoe slecht je een auto kan besturen en bepaalt dit in grote mate de premie die je betaalt.

Wanneer kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Jouw autoverzekering opzeggen kan mits inachtneming van een opzegtermijn van 3 maanden. Dit wil zeggen dat de verzekering aangetekend moet worden opgezegd ten minste drie maanden voor de vervaldag (dag waarop het contract afloopt).
Indien de verzekeraar een tariefwijziging (verhoging of verlaging) doorvoert, zijn de regels anders: Ofwel meldt de verzekeraar de tariefverhoging op het vervaldagbericht (= het verzoek tot betaling van de premie voor het volgende jaar). Je krijgt dan 3 maanden de tijd om het contract op te zeggen.
Let op: Deze verwittiging van tariefverhoging staat dan meestal op het vervaldagbericht, maar niet altijd prominent of vaak in de kleine lettertjes.

Ben ik een courante of occasionele bestuurder?

Een courant bestuurder is iemand die de auto het vaakst gebruikt, vaak ook de eigenaar van de auto. Wanneer iemand af en toe gebruik maakt van dezelfde auto, is hij of zij een occasionele bestuurder. Hou hierbij rekening dat een extra chauffeur niet meteen occasioneel is.
Wie vaak met een andere auto rijdt, valt onder de term regelmatige chauffeur. Hoewel een courant bestuurder automatisch onder de verzekering valt, moet je zelf aan de verzekeraar melden wanneer er een occasionele of regelmatige bestuurder bijkomt.
Hou hierbij rekening dat een extra chauffeur niet meteen occasioneel is. Wie vaak met een andere auto rijdt, valt onder de term regelmatige chauffeur. Doe je dat niet en veroorzaakt deze occasionele bestuurder een ongeval, draai je automatisch op voor alle kosten.

Occasionele bestuurder = wanneer je onregelmatig met iemand anders zijn wagen rijdtRegelmatige bestuurder = als je vaak met de wagen van iemand anders rijdtWaarschuw je verzekeraar op tijd, anders ben je niet gedekt!

Wat is persoonlijk en wat is professioneel gebruik?

Onder privégebruik worden zowel privéverplaatsingen, woon-werkverplaatsingen, als occasionele verplaatsingen in opdracht van de werkgever bedoeld.
Wanneer het beroepsmatig gebruik van uw auto geregeld voorkomt (meestal vanaf 2.000 km/jaar), is het aangewezen om een polis af te sluiten voor professioneel gebruik. Voor de verzekeraar zijn de gebruiksomstandigheden van een auto namelijk een belangrijk criterium om het risiconiveau in te schatten. Dit betekent dat professioneel gebruik meestal een hogere premie inhoudt.

Wat is de bonus malus?

Het bonus malus systeem beloont goede bestuurders en straft onvoorzichtige bestuurders: rijd je een jaar zonder auto-ongeval te veroorzaken, dan daalt je graad (bonus). Veroorzaak je wel een ongeval, dan stijgt je graad (malus). Elke verzekeraar zijn eigen systeem om de BM graad te bepalen op basis van je jaren rijbewijs (rijervaring) en je schadeverleden.

Bepaalt mijn bonus-malus hoeveel ik betaal voor mijn autoverzekering?

De bonus malus is een cijfer van 0 tot 22 dat verzekeraars gebruiken om de rijvaardigheid van een bestuurder uit te drukken. Hoe lager je bonus-malus, hoe rijvaardiger je bent... althans volgens verzekeraars. Je bonus-malus bepaalt in grote mate de premie die je betaalt voor je autoverzekering, zowel voor het gedeelte Burgerlijke Aansprakelijkheid als ook voor een Omnium. Maar niet bij alle verzekeraars…Er zijn veel kleine verschillen tussen verzekeraars in de berekeningswijze van de bonus-malus alsook in de mate dat deze bonus-malus je premie bepaalt. Sommige verzekeraars gebruiken de bonus-malus zelfs helemaal niet meer en baseren zich vooral op het aantal schadevrije jaren opgebouwd in de laatste 5 jaren. Het schadeattest vormt hiervan het bewijs. Deze verschillen in berekeningswijze en in het gebruik van de bonus-malus tussen de verzekeraars kunnen voor jouw specifieke situatie wel een grote invloed hebben op de uiteindelijke premie die je zal betalen.

Wat is de franchise of vrijstelling?

De franchise is het bedrag dat je sowieso moet betalen, ook na tussenkomst van je verzekeraar. Het bedrag of percentage van de vrijstelling wordt vastgelegd bij het afsluiten van het verzekeringscontract. In de meeste gevallen zullen duurdere voertuigen een hogere vrijstelling hebben.

Wat zijn de verschillende soorten vrijstellingen?
- Een vast bedrag, bijvoorbeeld 250 euro.
- Een percentage op de catalogusprijs. Vaak 2,5% of 3%.
- De Engelse franchise: Is de schade groter dan het bedrag van de franchise, dan betaalt de verzekeraar je het volledige schadebedrag terug. Hebt je bijvoorbeeld een vrijstelling van 750 euro en wordt de schade geraamd op 1.000 euro, dan zal je van je verzekeraar 1.000 euro ontvangen. Bedraagt de schade 500 euro, dan ontvang je niets.

Wat is de groene kaart?

De groene kaart van je autoverzekering is het bewijs dat jouw wagen verzekerd is. Men noemt dit de groene kaart omdat het document tot voor kort op een groen blad papier afgedrukt werd.
Zodra je met jouw wagen begint te rijden, moet je de kaart verplicht (digitaal) bij je hebben. Je moet die ten alle tijden kunnen voorleggen aan de politie als die erachter vraagt en als je in een verkeersongeval verzeild geraakt bent. Op die groene kaart staan namelijk heel wat gegevens die je ook op het aanrijdingsformulier moet invullen.
Vanaf 1 juli 2020 wordt de internationale motorrijtuigverzekeringskaart niet meer op groen papier gedrukt maar ofwel op wit papier ofwel in elektronische vorm op een witte achtergrond. Dit maakt het enerzijds handiger om je document thuis af te drukken wanneer je dit digitaal wordt toegestuurd. Anderzijds betekent dit concreet dat je het document niet meer op papier bij moet hebben op voorwaarde dat je bij een controle de elektronische versie kunt tonen.
Contacteer ons

Contacteer ons!

Al klant of nog niet? Wij zijn altijd beschikbaar voor al je vragen. Jij kiest via welke weg of wanneer je graag met ons contact hebt. Wij helpen je verder.