Familiale Verzekering

Je familiale verzekering beleven begint hier!

zorgeloos
transparant
makkelijk
Als onafhankelijke makelaar begeleidt Hopala jou doorheen het hele verzekeringsproces.
Van vergelijken tot afsluiten, van opvolgen tot afhandelen van schade.
Telkens op dezelfde zorgeloze, transparante en makkelijke manier.  

Onze missie

Bij Hopala bieden we de nieuwe manier om je verzekering te beleven:
zorgeloos, transparant en makkelijk.
Zo definiëren we de nieuwe standaard in verzekeren.

Juiste dekking, juiste prijs

Dankzij onze vergelijkingstool en het advies van onze verzekeringsexperts garanderen we een juiste dekking tegen de juiste prijs, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Digitaal of persoonlijk? Waarom kiezen?

We kiezen op elk moment voor het beste van de twee werelden: digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet.

Schade? Laat dat maar aan ons over!

Ons schadeteam staat garant voor een vlotte schadeafhandeling, zodat jij op beide oren kan slapen.

We laten je niet slapen

Proactief communiceren zit in ons DNA. We maken je wakker op het juiste moment en zorgen ervoor dat je altijd optimaal verzekerd blijft.

Wat is een familiale verzekering?

Een familiale verzekering of BA (burgerlijke aansprakelijkheid) Gezin beschermt je tegen de financiële gevolgen van dingen die mis lopen in je dagelijkse leven. Veroorzaak jij of iemand uit je gezin schade aan een derde, dan kan je op de familiale verzekering rekenen voor lichamelijke en materiële schade.  

Een ongeluk is snel gebeurd: je rijdt tijdens een fietstochtje per ongeluk een wandelaar aan, dochterlief morst bij oma haar fruitsap over oma’s smartphone, je tiener raakt tijdens het skateboarden een geparkeerde wagen met een flinke kras tot gevolg, je hond beslist de tuin van de buren onder handen te nemen en graaft flink wat putten in hun pas heraangelegde tuin … In al deze gevallen zijn jij of iemand van je gezin aansprakelijk voor de aangerichte schade.

Om te vermijden dat jij zelf de financiële gevolgen van deze ongelukjes moet dragen, kan je een familiale verzekering afsluiten. Deze komt tussen voor de lichamelijke en materiële schade aan anderen.

Wie valt er onder je familiale verzekering?

Wanneer je een familiale verzekering afsluit, zijn alle leden van je gezin verzekerd:

  • Jijzelf en alle personen die op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn
  • Kleine huisdieren
  • Niet meer inwonende kinderen die nog ten laste zijn en geen eigen inkomen hebben
  • Minderjarige kinderen van derden
  • Huispersoneel
  • Oppassers voor kinderen en/of huisdieren (enkel buiten beroepswerkzaamheid)

Wat dekt familiale verzekering?

Een familiale verzekering vergoedt de materiële en lichamelijke schade die jij of een van je gezinsleden hebt veroorzaakt aan een derde partij.

  • Schade toegebracht door jezelf
  • Schade toegebracht door je gezin
  • Schade toegebracht door je huisdieren
  • Schade toegebracht door fietsen, voortbewegingstoestellen en drones
  • Schade toegebracht door je woning
  • Schade toegebracht door huispersoneel

Wat is niet gedekt?

Net als bij iedere verzekering zijn er ook bij de familiale verzekering enkele uitsluitingen waarmee je rekening moet houden:

  • Schade wordt enkel vergoed aan een derde partij. Stoot je dochter haar glas fruitsap om over jouw tablet, dan zal de verzekering niet tussenkomen.
  • Opzettelijk aangebrachte schade
  • Schade aangericht bij dronkenschap of soortgelijke toestand

Om zeker te zijn van de exacte dekking van je familiale verzekering raadpleeg je best de algemene voorwaarden van je verzekeringspolis of neem je contact op met je makelaar.

Optionele dekking familiale verzekering

Rechtsbijstand

Bij Hopala raden we onze klanten steeds aan om de familiale verzekering uit te breiden met een waarborg rechtsbijstand. Dankzij deze juridische bijstand ben je immers ook optimaal beschermd bij geschillen over de aansprakelijkheid en bij een insolvente derde.

BA Paard

Heb je één of meer paarden, dan kan je bij sommige verzekeraars een bijkomende waarborg BA paard afsluiten.

Heb je hulp nodig of wens je meer informatie over een van deze optionele dekkingen, neem dan gerust contact op met onze verzekeringsadviseurs.

Is een familiale verzekering verplicht?

Een familiale verzekering is niet verplicht, maar wel erg handig. Vooral voor mensen met kinderen of huisdieren is een familiale verzekering zeker aan te raden. Ouders en baasjes zullen zeker beamen dat een accidentje veroorzaakt door kind of dier immers nooit veraf is.

Omdat een ongeluk snel gebeurd is, heeft in België maar liefst 90% van de gezinnen een familiale verzekering (bron: kbc.be). De relatief lage verzekeringspremies (80 à 110 euro per jaar) maken dat veel mensen gemoedsrust afkopen met een financiële verzekering: tegenover deze premie staat immers een fikse tussenkomst indien nodig.

Hoe werkt een familiale verzekering?

De familiale verzekering komt tussen in situaties waarin jij (of een lid van je gezin) aansprakelijk bent voor schade toegebracht aan een derde partij. De verzekering draagt met andere woorden de financiële gevolgen van dergelijke schadegevallen.

Hoeveel kost een familiale verzekering?

Gemiddeld genomen bedraagt de verzekeringspremie van een familiale verzekering tussen de 80 en 110 euro per jaar.
Sommige verzekeraars bieden een bijkomende korting wanneer de familiale verzekering in combinatie met de brandverzekering wordt afgesloten.
Ook voor senioren en een familiale verzekering alleenstaande is een korting voorzien. Vergeet in dat laatste geval niet aan de verzekeraar door te geven wanneer je gezin wordt uitgebreid met een partner of kind.

Hoeveel franchise bij een familiale verzekering?

De meeste verzekeraars hanteren een standaard geïndexeerde vrijstelling van 250 euro, wat momenteel neerkomt op ongeveer 270 euro. Mits een hogere verzekeringspremie is het ook mogelijk om deze franchise af te kopen.

Er zijn ook enkele verzekeraars, zoals bijvoorbeeld Aedes verzekeringen, die met een vaste, niet geïndexeerde vrijstelling werken.

Ook bij andere verzekeraars kan je terecht voor het afsluiten van een familiale verzekering. Enkele voorbeelden zijn de AG Insurance familiale verzekering, Argenta familiale verzekering, Axa familiale verzekering, Belfius familiale verzekering, Corona Direct familiale verzekering, DVV familiale verzekeirng, Ethias familiale verzekering, ING familiale verzekering, KBC familiale verzekering, Vivium familiale verzekering, Yuzzu familiale verzekering.

Veelgestelde vragen

Vallen mijn huisdieren ook onder de familiale verzekering?

De meeste kleine huisdieren vallen onder de familiale verzekering. Schade veroorzaakt door je hond, kat, konijn of parkiet wordt met andere woorden vergoedt door je verzekeraar. Naast deze traditionele huisdieren voorzien de meeste verzekeraars ook dekking voor neerhofdieren en pluimvee, pony’s, ezels, schapen, geiten en hertachtigen (op voorwaarde dat zij in een omheind terrein leven).
Bij sommige verzekeraars is ook schade door eigen paarden inbegrepen, bij anderen zal je daarvoor de bijkomende waarborg BA Paard moeten afsluiten.
Huisdieren die niet verzekerd zijn door de familiale verzekering zijn onder meer exotische huisdieren (zoals slangen, roofvogels) en grote huisdieren (zoals koeien, varkens, struisvogels en lama’s).
Enkele voorbeelden:
Wanneer je hond zich plots losrukt van de leiband, de straat oploopt en een ongeval veroorzaakt, dan komt de familiale verzekering tussen in de kosten.
Ook wanneer je hond in de enkels van de postbode bijt, zal de familiale verzekering de medische kosten vergoeden.
Je ezel schrikt van het vuurwerk en breekt uit zijn weide. De schade die het dier veroorzaakt aan anderen, bijvoorbeeld schade aan de tuin van de buren, wordt vergoedt door de familiale verzekering.

Let wel: Medische kosten voor je huisdier zijn nooit gedekt. Hiervoor heb je een dierenverzekering nodig.

Zijn schadegevallen met mijn elektrische fiets gedekt onder de familiale verzekering?

Schadegevallen veroorzaakt aan anderen door elektrische fietsen of andere verplaatsingsmiddelen met een maximale autonome snelheid van 25 km/h worden gedekt door de familiale verzekering.
Elektrische fietsen, elektrische steps en de meeste speed pedelecs vallen dus onder de familiale verzekering. Voor bromfietsen klasse A en speed pedelecs met een autonome snelheid hoger dan 25 km/h moet een bijkomende rechtsbijstand worden afgesloten bij de BA verzekering.
Ook elektrische rolstoelen en elektrische rolwagens vallen onder de familiale verzekering.

Wat met de familiale verzekering in een nieuw-samengesteld gezin of bij co-ouderschap?

Belangrijk om te weten is dat je per gezin een familiale verzekering moet afsluiten. Zo zal bij een scheiding de ene partner de bestaande polis kunnen behouden en zal de andere partner een nieuwe polis moeten afsluiten. Bij een nieuw-samengesteld gezin kan een van beide partners zijn polis laten vallen, omdat ze van twee naar één gezin gaan.  
In principe volstaat het dat de kinderen verzekerd zijn onder de familiale verzekering op het adres waar ze gedomicilieerd zijn. Tijdens een verblijf bij de andere partner vallen ze dan nog steeds onder deze familiale verzekering. Hou er wel rekening mee dat er ‘gebrek aan opvoeding’ ingeroepen kan worden door de verzekeraar. In dat geval worden beide ouders verantwoordelijk gesteld voor de aangerichte schade; de verzekering zal in deze situatie weigeren te vergoeden.
Het is dan ook aangewezen dat beide gescheiden ouders een familiale verzekering afsluiten. Je blijft als co-ouder immers altijd verantwoordelijk, ook al verblijft zoon of dochter niet bij jou op het moment van de schade.
Na een echtscheiding blijft de ex-partner gedurende een bepaalde periode nog verzekerd via de familiale verzekering, ook wanneer deze inmiddels verhuisd is.

Ben ik gedekt wanneer mijn poetsvrouw iets beschadigd in mijn huis?

Nee, de familiale verzekering dekt namelijk enkel schade aan derden. Beschadigingen in je eigen woning vallen hier niet onder. Ook wanneer de poetshulp zich bezeerd tijdens het uitvoeren van haar taken is dit niet gedekt onder de familiale verzekering.
Wanneer je poetshulp bij het ramen lappen een bloempot van de vensterbank stoot en die bloempot raakt bij zijn val een voorbijganger of geparkeerde wagen, dan komt de familiale verzekering wél tussen. De schade wordt hier immers veroorzaakt aan een derde partij, zijnde de voorbijganger of de auto.
Voor gebeurlijke schades, zoals schades in het huis en verwondingen van de poesthulp zelf, moet je als werkgever verplicht een specifieke verzekering voor huispersoneel afsluiten. Maak je gebruik van Dienstencheques, dan is deze verzekering al standaard inbegrepen. Zijn logies ook gedekt in mijn familiale verzekering?
Minderjarige kinderen en uitwisselingsstudenten die op jouw adres verblijven vallen onder je familiale verzekering. Schade veroorzaakt door volwassen logies wordt niet vergoed door de familiale verzekering.
Contacteer ons

Contacteer ons!

Al klant of nog niet? Wij zijn altijd beschikbaar voor al je vragen. Jij kiest via welke weg of wanneer je graag met ons contact hebt. Wij helpen je verder.