Hopala is not available without javascript
Terug naar alle vragen

Een vriend veroorzaakte met mijn voertuig een ongeval. Waarom verhoogt mijn bonus-malus score en niet de zijne?

In de verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) - autoverzekering wordt – zoals wettelijk voorgeschreven - de historiek van alle ongevallen, zowel deze in fout als deze in recht, bijgehouden per voertuig en op naam van de verzekeringsnemer. Dit is de persoon die de verzekering heeft aangegaan. Hij of zij is meestal ook eigenaar van het voertuig.

De BA-autoverzekering verzekert het voertuig en met name alle schade die met dat voertuig aan derden wordt aangebracht. Het veroorzaakte ongeval, ongeacht de persoon die aan het stuur zat, zal met andere woorden vermeld worden op het schade-attest van de betrokken verzekeringsnemer.

Heel wat verzekeringsondernemingen werken met variantes van de klassieke bonus-malusschaal. Meestal gaat je bonus-malusscore met enkele trappen omhoog na de aangifte van een ongeval in fout.

Je voertuig af en toe uitlenen is niet verboden. Maar na een ongeval kan dit, naast de eventuele premieverhoging, nog andere gevolgen hebben op verzekeringsvlak. Vergeet niet dat de persoon die een auto (of een ander voorwerp) leent van iemand anders die auto (of dat voorwerp) in dezelfde staat moet terug brengen. Dit betekent dat de persoon die met jouw wagen een ongeval veroorzaakt (ongeval in fout) zal moeten instaan voor de herstelling van jouw wagen, tenzij je wagen omnium verzekerd is tegen eigen schade.

Bron: Assuralia

Gerelateerde vragen:

De franchise in uw autoverzekering

Zoals in de meeste verzekeringscontracten zijn bepaalde dekkingen in uw autoverzekering vaak gekoppeld aan een franchise. Dat bedr...
Lees Meer

Wat is Omnium, Mini-Omnium en Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid?

Een autoverzekering bestaat doorgaans uit 2 onderdelen: - Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid Dit onderdeel is verplicht voor elk ...
Lees Meer