Terug naar alle vragen

De franchise in uw autoverzekering

Zoals in de meeste verzekeringscontracten zijn bepaalde dekkingen in uw autoverzekering vaak gekoppeld aan een franchise. Dat bedrag moet u sowieso betalen, ook na tussenkomst van uw verzekeraar.

Bv. u beschadigt uw spiegel tijdens het parkeren. De herstelling kost 1 000 euro. In uw omniumverzekering staat dat de franchise 5% bedraagt en minimum 200 euro is. In dat geval krijgt u dus slechts 800 euro vergoed. De overige 200 euro moet u zelf betalen.

In bepaalde gevallen kan u een contract zonder franchise afsluiten. Enkele bijzondere gevallen:

  • in een BA Autoverzekering is meestal geen franchise voorzien. Let op: uw verzekeraar kan in specifieke omstandigheden een franchise opleggen; jonge bestuurders kunnen bv. vaker enkel een verzekering met franchise krijgen;
  • in een omniumverzekering zit meestal een franchise. Er bestaan verschillende berekeningswijzen:
  • een vast bedrag;
  • een percentage van het totaalbedrag van de schade;
  • de zogenaamde ‘Engelse franchise’. In dat geval betaalt de verzekerde enkel de franchise als het bedrag van de schade een bepaald minimum bereikt.

Soms wordt uw franchise verlaagd als u de herstelling laat uitvoeren in een ‘erkende’ garage.

Wordt niet u maar een andere persoon aansprakelijk gesteld voor het ongeval, dan kan u het bedrag van uw franchise bij die persoon terugvorderen. Eventueel kan ook uw 'rechtsbijstandverzekering' tussenkomen.

  • De franchise van uw 'rechtsbijstandverzekering’ is eerder een beperking van de gevallen waarvoor de verzekering tussenkomt. De verzekeraar weigert tussen te komen wanneer het gaat om een beperkt bedrag.

Bron: FSMA - Wikifin

Gerelateerde vragen:

Geen artikels gevonden