Terug naar alle vragen

Heb ik een aparte verzekering nodig voor mijn aanhangwagen?

Volgens de ene is geen aparte verzekering nodig voor een aanhangwagen, volgens de andere wel. Naar verluidt speelt het gewicht een rol. De onze weegt 750 kg. Hoe zit dat juist?

Meer dan 750kg? Aanhangwagen verzekeren in contract van je wagen

Het gewicht van de aanhangwagen maakt inderdaad een verschil. Volgens de wet is iedere eigenaar van een motorrijtuig verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Vanaf dat een aanhangwagen 750kg weegt, wordt die gelijkgesteld met een motorrijtuig en moet die dus verzekerd zijn. Je kan als particulier daarvoor nagenoeg altijd terecht bij de verzekeraar van je wagen. Het is mogelijk dat je dan een bijpremie betaalt. De aanhangwagen wordt dan in het contract van je wagen (of ander motorrijtuig) meeverzekerd.

Indien je aanhangwagen getrokken wordt door een voertuig dat niet van jou is, dan zal je het gebruik van die aanhangwagen ook moeten melden aan de verzekeraar van het trekkend voertuig, terwijl je zelf een aparte verzekering als eigenaar van die aanhangwagen moet hebben. Dit is bijvoorbeeld dikwijls het geval bij internationaal transport.

Aanhangwagen en wagen aan elkaar: dekking verleend door verzekering van de wagen

Op het moment dat een aanhangwagen aan een motorrijtuig gekoppeld wordt, is het de verzekering van het trekkend voertuig die de dekking op zich neemt van het geheel (dus van auto+aanhangwagen). Dat geldt voor alle aanhangwagens, zowel van meer als van minder dan 750kg.

Toch moet je de aanhangwagen vermelden bij je autoverzekeraar omdat je ook gedekt moet zijn voor schade die de aanhangwagen kan veroorzaken aan anderen terwijl hij niet getrokken wordt.

Opgelet met de aanvullende verzekeringen (omnium, bijstand, rechtsbijstand)

Tot zover de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor je auto en je aanhangwagen. Om zeker te zijn of ook alle aanvullende verzekeringen - zoals omnium, hulpverlening en rechtsbijstand - voldoende dekken wanneer je je aanhangwagen aankoppelt, neem je best contact op met je verzekeraar. Hij zal nagaan of het nodig is dat je al dan niet een bijpremie betaalt.

Bron: Assuralia

Gerelateerde vragen:

Geen artikels gevonden