Terug naar alle vragen

Ik zet mijn oude auto te koop op mijn oprit. Moet ik die nog verzekeren?

Ja. De “BA Auto”, dat is de verzekering die de burgerrechtelijke aansprakelijkheid dekt van de eigenaar van het voertuig, is bij wet verplicht voor alle motorvoertuigen. Zonder een dergelijke verzekering, mag dit motorvoertuig niet deelnemen aan het verkeer.

Van zodra een plaats toegankelijk is voor het publiek of zelfs slechts voor een zeker aantal personen die het recht hebben er te komen, moeten de motorvoertuigen die er komen verzekerd zijn. Jouw oprit kan betreden worden door de postbode, een leurder, kinderen van de jeugdbeweging op ruiltocht, enz.

Ook een auto die te koop staat op een oprit, kan een ongeval veroorzaken. Denk maar aan een auto die achteruit bolt tot over de rijweg omdat de handrem niet aanstaat of losschiet. In een dergelijk geval is de eigenaar aansprakelijk voor dat ongeval. En dus moet zijn burgerlijke aansprakelijkheid gedekt zijn met een BA Autoverzekering. Wanneer het onduidelijk is of de auto al dan niet verzekerd had moeten zijn, spreekt de rechter zich daar over uit.

Hoe klein de kans ook is, je kan dus maar beter elke wagen verzekeren die op een plek komt/staat waar andere mensen kunnen komen.

Bron: Assuralia

Gerelateerde vragen:

Geen artikels gevonden