Terug naar alle vragen

Wat is bonus malus?

Als je over autoverzekeringen spreekt, komt al gauw de term "bonus malus" ter sprake. Maar wat is bonus malus nu juist?

Wat is het?
Bonus malus is een cijfer van 0 tot 22 dat verzekeraars gebruiken om de rijvaardigheid van een bestuurder uit te drukken. Hoe lager je bonus malus, hoe rijvaardiger je bent... althans volgens verzekeraars. Verzekeraars zijn niet verplicht de bonus malus te gebruiken maar in de praktijk bepaalt dit cijfer bij alle verzekeraars de premie van je autoverzekering - zowel voor het gedeelte Burgerlijke Aansprakelijkheid als voor het gedeelte Omnium.
De berekeningswijze verschilt licht van verzekeraar tot verzekeraar. Deze kleine verschillen kunnen wel een grote invloed hebben op jouw situatie.

Berekeningswijze
Zonder rekening te houden met de uitzonderingen wordt in veel gevallen volgende berekeningswijze gebruikt:
1. Je start met bonus malus 11.
2. Voor elk jaar dat je verzekerd bent geweest of dat je je rijbewijs hebt, mag je 1 punt aftrekken.
3. Voor elk schadegeval in fout in de afgelopen 5 jaar, tel je 3 punten bij.
Voorbeeld: Een bestuurder met 7 jaar rijbewijs en 1 schadegeval in fout in laatste 5 jaar krijgt een bonus malus van 7. (11 - 7 + 3 = 7)
Je bonus malus kan niet hoger zijn dan 22. Bij sommige verzekeraars kan je wel tot -1 of -2 gaan. Dan heb je een 'joker' gekregen van de verzekeraar. In dat geval stijgt je bonus malus niet wanneer je een ongeval in fout hebt veroorzaakt.

Benieuwd?

Wil je weten hoe je huidige bonus malus je premie beïnvloedt, vul dan hier je gegevens in en vergelijk het aanbod van onze verzekeraars.

Gerelateerde vragen:

Geen artikels gevonden