Fietsverzekering

Je fietsverzekering beleven begint hier!

fietsverzekering afsluiten
zorgeloos
transparant
makkelijk
Als onafhankelijke makelaar begeleidt Hopala jou doorheen het hele verzekeringsproces.
Van vergelijken tot afsluiten, van opvolgen tot afhandelen van schade.
Telkens op dezelfde zorgeloze, transparante en makkelijke manier.  

Onze missie

Bij Hopala bieden we de nieuwe manier om je verzekering te beleven:
zorgeloos, transparant en makkelijk.
Zo definiëren we de nieuwe standaard in verzekeren.

Juiste dekking, juiste prijs

Dankzij onze vergelijkingstool en het advies van onze verzekeringsexperts garanderen we een juiste dekking tegen de juiste prijs, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Digitaal of persoonlijk? Waarom kiezen?

We kiezen op elk moment voor het beste van de twee werelden: digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet.

Schade? Laat dat maar aan ons over!

Ons schadeteam staat garant voor een vlotte schadeafhandeling, zodat jij op beide oren kan slapen.

We laten je niet slapen

Proactief communiceren zit in ons DNA. We maken je wakker op het juiste moment en zorgen ervoor dat je altijd optimaal verzekerd blijft.

Wat is een fietsverzekering?

Een fietsverzekering is een verzekering waarmee je je fiets (of een ander voortbewegingstoestel) én jezelf extra kan beschermen tegen kosten bij eventuele schadegevallen. Net als bij autoverzekeringen zijn er verschillende waarborgen mogelijk, met als enige verschilpunt dat een fietsverzekering in de meeste gevallen niet verplicht is. Zo kan je een BA fiets afsluiten, die schade aan anderen vergoedt, maar ook een diefstalverzekering, een omniumverzekering of een pechbijstand.  

Een fietsverzekering kan afgesloten worden voor alle soorten fietsen, gaande van stadfietsen, tandems en bakfietsen tot koers- en racefietsen, mountain- en gravelbikes. Ook voor elektrische fietsen (al dan niet autonoom) en speed pedelecs is een fietsverzekering mogelijk. Behalve de categorie ‘fietsen’ kan je ook andere voortbewegingstoestellen verzekeren, zoals elektrische steps, hoverboards, segways, monowheels ...

fietsverzekering vergelijken

Is een fietsverzekering nodig?

Voor gewone fietsen ben je niet verplicht om een  aparte verzekering af te sluiten. Wanneer je een fervent fietser bent, als  pendelaar of recreatief, kan het echter wel interessant zijn om je bijkomend  te beschermen. Een aanrijding, valpartij of diefstal kan immers aanzienlijke  kosten met zich meebrengen, zeker wanneer het om een nieuwe fiets gaat. Met  een fietsverzekering worden deze kosten vergoedt, zodat je je geen zorgen  hoeft te maken over de financiële gevolgen.

 

Voor elektrische fietsen die sneller gaan dan 25  km/h (door mechanische kracht) is een verzekering wél verplicht. Het betreft  hier enkele oudere types van speed pedelecs of high speed e-bikes. Voor speed  pedelecs die autonoom snelheden van boven de 25 km/h halen is een burgerlijke aansprakelijkheid of BA-verzekering immers verplicht.  

Fiets verzekering: Dekking

Net als bij een autoverzekering zijn er ook bij de fietsverzekering verschillende waarborgen mogelijk, waarmee je jezelf extra kan beschermen tegen allerlei risico’s. Wanneer je een fietsverzekering afsluit bij Hopala helpen onze verzekeringsadviseurs je om de beste fietsverzekering voor jouw persoonlijke situatie uit te kiezen.

BA Fiets

Een Burgerlijke Aansprakelijkheid Fiets of kortweg BA Fiets dekt materiële en lichamelijke schade die je veroorzaakt aan anderen bij een ongeval. Deze schade wordt ook gedekt door een familiale verzekering.

Diefstal verzekering

Dankzij een dekking diefstal materiële schade wordt je vergoed voor de financiële gevolgen van een diefstal of poging tot diefstal van je fiets. Voor een diefstalverzekering zal de verzekeraar bepaalde vereisten stellen voor het fietsslot en de plaats van stalling. Zo zal de verzekeraar niet tussenkomen, wanneer de fiets niet vastgemaakt is aan een vast bevestigingspunt.

Gezien het ontzettend hoge aantal fietsdiefstallen gelden er voor sommige postcodes bijkomende voorwaarden. De kans dat je fiets gestolen wordt in grootsteden zoals Brussel is immers veel groter dan elders. Inwoners of pendelaars in Brussel kunnen voor deze extra informatie terecht bij onze verzekeringsadviseurs.

Omnium verzekering

Een omnium fietsverzekering (ook wel casco fietsverzekering genoemd) dekt, net zoals bij een autoverzekering, diefstal en schade aan je fiets. Op die manier ben je optimaal beschermt tegen diefstal of poging tot diefstal, vandalisme en materiële schade aan je fiets. Zelfs na een ongeval in fout met een schade of zelfs totaal verlies van je fiets als gevolg zal je vergoed worden door de verzekeraar.

Bijstandsverzekering

Dankzij een fietsbijstand kan je genieten van mechanische of technische bijstand in geval van pech, ongeval, diefstal of lekke band. Je fiets wordt ter plaatse gerepareerd. Als een reparatie ter plaatse niet mogelijk is, is er vervoer naar de herstelplaats van je keuze of naar je woning. Indien nodig kan je veelal ook enkele dagen gebruik maken van een vervangfiets of mobiliteitsbudget.

Kijk bij het afsluiten van een bijstandsverzekering goed de bijbehorende algemene voorwaarden na. Bij enkele verzekeraars is deze bijstand immers beperkt tot een strandingsdienst, waarbij je enkel wordt opgehaald en teruggebracht naar het beginpunt van de fietsrit. In dat geval heb je dus geen recht op een reparatie.

! Let op: bij sommige verzekeraars is een pechbijstand fiets mee inbegrepen in de omniumfietsverzekering of zelfs de familiale verzekering.

Ongevallenverzekering

De ongevallenverzekering dekt de medische kosten voor lichamelijke letsels na een valpartij of ongeval met de verzekerde fiets.

Rechtsbijstand fiets

Dankzij een rechtsbijstand kan je genieten van juridische bijstand voor conflicten die ontstaan in het verkeer. Ook bij geschillen met de verkoper of hersteller van uw fiets kan je rekenen op je rechtsbijstand.

Voor vragen of advies over bovenstaande waarborgen kan je steeds contact opnemen met ons via mail naar [email protected] of via telefoon of WhatsApp op het nummer 03 376 12 08.

vergelijk prijzen fietsverzekering

Hoeveel kost een fietsverzekering?

Wat kost een fietsverzekering voor een elektrische fiets?

Voor een elektrische fiets kan je al een diefstalverzekering afsluiten vanaf 55 euro per jaar of vanaf 69 euro voor een omniumverzekering.

De uiteindelijke premie zal uiteraard afhankelijk zijn van de aankoopprijs en de gekozen waarborgen.

Wat kost een fietsverzekering voor een racefiets?

Voor een racefiets kan je al een fietsverzekering afsluiten vanaf 28,20 euro per jaar. De uiteindelijke premie zal uiteraard afhankelijk zijn van de aankoopprijs en de gekozen waarborgen.

Hoeveel kost een fietsverzekering voor een gewone fiets?

Voor een gewone fiets kan je een fietsverzekering afsluiten vanaf 28,20 euro per jaar. De uiteindelijke premie zal uiteraard afhankelijk zijn van de aankoopprijs en de gekozen waarborgen.

Hoe wordt de premie van een fietsverzekering berekend?

In tegenstelling tot de verplichte BA Auto is er bij een fietsverzekering geen vaste manier om de verzekeringspremie te bepalen.

Sommige verzekeraars, zoals bijvoorbeeld Aedes Pfiets, werken met forfetaire premies. Afhankelijk van het type fiets is er met andere woorden een vast bedrag, onafhankelijk van je woonplaats of de kostprijs van je fiets.

Andere verzekeraars, zoals bijvoorbeeld Baloise Fietsverzekering, nemen verschillende elementen in acht. Bij de berekening van de premie houden zij rekening met het type, merk en model van de fiets, de aankoopprijs van je fiets en je woonplaat.

fietsverzekering vergelijken

Welke verzekeraars bieden een fietsverzekering aan?

Bij Hopala bieden we momenteel een Aedes fietsverzekering, Allianz fietsverzekering, Baloise fietsverzekering en Enra fietsverzekering aan. Voor de fietsbijstand komt daar ook nog de Bike fietsbijstandsverzekering van EuropAssistance bij.

Ook bij tal van verzekeraars die niet tot onze portefeuille behoren, kan je terecht voor het afsluiten van een fietsverzekering. Denk hierbij aan AG fietsverzekering (Top Fiets), Argenta fietsverzekering, Belfius fietsverzekering, Callant fietsverzekering, DVV fietsverzekering, Ethias fietsverzekering, KBC fietsverzekering, Touring fietsverzekering, VAB fietsverzekering en Safebike.

Welke informatie heb ik nodig om een offerte voor mijn fietsverzekering te ontvangen?

Om een correcte offerte voor je fietsverzekering op te maken, hebben we volgende gegevens nodig:

  • het type: racefiets, mountainbike, elektrische fiets (< 25km/h, al dan niet autonoom), speedpedelec (al dan niet autonoom)
  • de aankoopprijs van je fiets (inclusief de vaste accessoires)
  • de leeftijd of aankoopdatum van je fiets
fietsverzekering afsluiten

Wat is de beste en goedkoopste fietsverzekering?

Er is helaas niets zoiets als de beste en goedkoopste fietsverzekering. Als we fietsverzekeringen vergelijken moeten we immers verder kijken dan enkel de premie: welke waarborgen zijn verzekerd? Is er een vrijstelling of franchise opgenomen in de polis? Sluit de polis aan bij jouw noden?

Bij Hopala kan je rekenen op advies op maat, zodat jij de beste fietsverzekering voor jouw situatie kan afsluiten.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn fiets gestolen wordt?

Wanneer je verzekerde fiets gestolen wordt, moet je hiervan aangifte doen bij de politie. Zonder bewijs van aangifte zal de verzekeraar immers niet tussenkomen. Ook wanneer je fiets niet verzekerd is voor diefstal doe je best aangifte van de (poging tot) diefstal. Welke gegevens moet je zeker vermelden bij de aangifte:
- Merk
- Type
- Framenummer
- Stond de fiets op slot of niet?
- Werd de sleutel ook gestolen of niet?

Kan een tweedehands fiets ook verzekerd worden?

Ja, ook voor tweedehandsfietsen is het mogelijk om een fietsverzekering af te sluiten. Hou er wel rekening mee dat de meeste verzekeraars een maximumleeftijd van 3 jaar oud vooropstellen voor een diefstal- of omniumverzekering. Hierbij is het bovendien een vereiste dat de fiets bij een officiële dealer gekocht werd.

Voor een nieuwe fiets is het altijd mogelijk om een fietsverzekering af te sluiten

Is er een eigen risico of franchise bij de fietsverzekering?

Afhankelijk van het type fietsverzekering dat je afsluit, kan er inderdaad een franchise worden opgenomen in de polis. In de meeste omnium fietsverzekeringen zal er echter geen franchise van toepassing zijn. Is er toch een franchise opgenomen in de polis dan is deze eerder aan de lage kant (20 euro).

Let op: sommige verzekeraars voorzien een hogere vrijstelling voor mountainbikes en koersfietsen.

Wat als ik mijn fietssleutel kwijt ben?

Wanneer je de fietssleutel van een verzekerde fiets verloren bent, moet je zo snel mogelijk een nieuwe laten bijmaken. Dit kan je doen via de verkoper of de herstelplaats. Breng ook je makelaar op de hoogte, zodat dit aangepast worden in de polis.

Welk slot moet ik gebruiken?

De meeste verzekeraars stellen bepaalde vereisten voor het slot om een tussenkomst bij diefstal te kunnen garanderen. De meest gangbare vereiste is een ART-goedgekeurd slot met minimum twee sterren. In de praktijk komt dat neer op een U-slot, een kettingslot of een vouwslot met een minimale aankoopwaarde van 60 euro.

Is mijn fiets ook op vakantie verzekerd?

Met de diefstal- en omnium fietsverzekeringen die we bij Hopala aanbieden ben je wereldwijd verzekerd. Waar ter wereld je ook bent, kan je dus rekenen op bescherming in geval van ongeval, schade, diefstal of vandalisme. Fiets je regelmatig in het buitenland en wens je een bijstandverzekering af te sluiten, hou hier dan zeker rekening mee bij het kiezen van een fietsverzekering. Afhankelijk van de verzekeraar kan je immers enkel van bijstand genieten in de België tot alle landen van Europa.
- Aedes: België + 30km over de grens
- Allianz: Benelux + tot 30km over de grens
- Europ Assistance: België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk
- Baloise: alle landen van Europa
- Enra: alle landen van Europa

Is een fietsverzekering verplicht?

Een fietsverzekering is niet verplicht. Enkel voor speed pedelecs met een autonome snelheid van meer dan 25 km/h is het verplicht om een BA verzekering af te sluiten.

Wanneer komt de fietsverzekering niet tussen?

Ondanks de ruime dekking zal de fietsverzekeraar niet tussenkomen in enkele situaties. Hieronder vind je een opsomming van de voornaamste uitsluitingen:
- Schade die opzettelijk veroorzaakt werd door de verzekeringsnemer
- Diefstal wanneer de fiets niet correct op slot staat
- Schade opgelopen in wedstrijden
Contacteer ons

Contacteer ons!

Al klant of nog niet? Wij zijn altijd beschikbaar voor al je vragen. Jij kiest via welke weg of wanneer je graag met ons contact hebt. Wij helpen je verder.