De franchise in uw autoverzekering

Faq
2 minuten leestijd
<p>Zoals in de meeste verzekeringscontracten zijn bepaalde dekkingen in uw autoverzekering vaak gekoppeld aan een franchise. Dat bedrag moet u sowieso betalen, ook na tussenkomst van uw verzekeraar.</p><p>Bv. u beschadigt uw spiegel tijdens het parkeren. De herstelling kost 1 000 euro. In uw omniumverzekering staat dat de franchise 5% bedraagt en minimum 200 euro is. In dat geval krijgt u dus slechts 800 euro vergoed. De overige 200 euro moet u zelf betalen.</p><p>In bepaalde gevallen kan u een contract zonder franchise afsluiten. Enkele bijzondere gevallen:</p><ul><li>in een BA Autoverzekering is meestal geen franchise voorzien. Let op: uw verzekeraar kan in specifieke omstandigheden een franchise opleggen; jonge bestuurders kunnen bv. vaker enkel een verzekering met franchise krijgen;</li><li>in een omniumverzekering zit meestal een franchise. Er bestaan verschillende berekeningswijzen:</li><li>een vast bedrag;</li><li>een percentage van het totaalbedrag van de schade;</li><li>de zogenaamde ‘Engelse franchise’. In dat geval betaalt de verzekerde enkel de franchise als het bedrag van de schade een bepaald minimum bereikt.</li></ul><p>Soms wordt uw franchise verlaagd als u de herstelling laat uitvoeren in een ‘erkende’ garage.</p><p>Wordt niet u maar een andere persoon aansprakelijk gesteld voor het ongeval, dan kan u het bedrag van uw franchise bij die persoon terugvorderen. Eventueel kan ook uw &#x27;rechtsbijstandverzekering&#x27; tussenkomen.</p><ul><li>De franchise van uw &#x27;<a href="https://www.hopala.be/autoverzekering/rechtsbijstandsverzekering">rechtsbijstandverzekering</a>’ is eerder een beperking van de gevallen waarvoor de verzekering tussenkomt. De verzekeraar weigert tussen te komen wanneer het gaat om een beperkt bedrag.</li></ul><p>Bron: FSMA - Wikifin</p> <div class="w-embed w-script"> <!-- strchf script --> <script> if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {}; window.strchfSettings.stats = {url: "https://hopala.storychief.io/nl/de-franchise-in-uw-autoverzekering?id=1904288030&type=26",title: "De franchise in uw autoverzekering",id: "c592974e-8586-458b-8315-f2be91305321"}; (function(d, s, id) { var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js"; js.async = true; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs); }(document, 'script', 'storychief-jssdk')) </script> <!-- End strchf script --></div>

Gerelateerde artikels

Hoe wordt de premie van mijn autoverzekering berekend?
Faq
2 min leestijd

Hoe wordt de premie van mijn autoverzekering berekend?

Waarom zijn er goedkope autoverzekeringen en dure? En hoe kan de premie van je autoverzekering stijgen? Wel, het antwoord op deze vragen kan liggen bij je verzekeraar maar is soms ook bij jezelf te vinden.

Hoe werkt een autoverzekering?
Faq
2 min leestijd

Hoe werkt een autoverzekering?

Autoverzekeringen is geen onderwerp waar je veel over nadenkt tijdens je dagelijkse leven. Toch zijn er belangrijke vragen die je wel eens te binnen schieten, maar waar je niet meteen een antwoord op vindt. Hoe wordt die premie bijvoorbeeld berekend? En wat zijn al die jargonwoorden die in mijn contract opduiken? Tast niet langer in het duister en zorg dat je perfect weet hoe het hele proces in zijn werk gaat.

Wat is het verschil tussen omnium en mini-omnium?
Faq
2 min leestijd

Wat is het verschil tussen omnium en mini-omnium?

Zoals we eerder al schreven, is een autoverzekering verplicht wanneer je een auto koopt. Wil je bijkomende risico's toch afdekken, dan moet je kijken naar een omnium of mini-omnium verzekering. Maar wat is nu precies het verschil tussen omnium en mini-omnium?